Kun je alleen longkanker krijgen door roken?

Nee. Toch denken veel mensen dat dit wel het geval is. Tuurlijk, de kans op longkanker is een stuk groter wanneer je veel rookt. Maar het is lang niet de enige oorzaak van longkanker. Deze vorm van kanker wordt namelijk ook veroorzaakt door fijnstof en andere schadelijke stoffen. Indien mensen hier teveel aan blootgesteld worden, is de kans op longkanker groot.

Hoe weet je of je kanker hebt?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Toch zitten veel mensen hiermee. Sommige vormen van kanker herken je aan bepaalde symptomen. Zo zit er bij borstkanker bijvoorbeeld vaak een knobbeltje in de borst. Deze symptomen zijn echter lang niet altijd vanaf het begin duidelijk. Hierdoor worden veel vormen van kanker pas in een laat stadium ontdekt. Heb jij het idee dat er iets niet helemaal goed zit? Breng dan een bezoek aan de huisarts. Hij kan je zo nodig doorsturen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Welke soorten kanker zijn er allemaal?

Er zijn talloze soorten kanker. Veel mensen weten niet eens hoeveel verschillende soorten er zijn. Bekende kankervormen als borstkanker, longkanker, prostaatkanker, huidkanker en leukemie zijn bij vrijwel iedereen bekend. Er zijn echter ook talloze minder bekende vormen van kanker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan peniskanker, oorkanker, lipkanker, wervelkolomkanker, tongkanker, Hodgkin en basalioom. Dit zijn overigens nog maar een aantal minder bekende vormen van kanker. Het zijn er inmiddels zoveel dat het er teveel zijn om allemaal op te noemen.

Wanneer krijg je kanker?

Iedereen kan in principe kanker krijgen. Alleen is het risico op kanker een stuk groter naarmate je ouder wordt. Ook heb je een verhoogd risico op deze ziekte wanneer je niet bepaald gezond leeft. Zo is roken bijvoorbeeld een oorzaak van longkanker, net als blootstelling aan schadelijke stoffen. Ook overgewicht kan echter bijdragen aan kanker. Een gezonde levensstijl is dan ook aan te raden om de kans op kanker te verkleinen.

Hoe voorkom je kanker?

Helemaal voorkomen van kanker is helaas niet mogelijk.  Toch kun je wel een aantal dingen doen om de kans op kanker te verkleinen. Zo is een gezonde levensstijl bijvoorbeeld aan te raden. Rook niet en drink bij voorkeur ook geen alcohol. Zorg daarnaast dat je voldoende beweegt. Je hoeft echt niet te gaan sporten, want regelmatig wandelen of fietsen is al genoeg. Zelfs door regelmatig het huishouden te doen beweeg je al redelijk wat.

Kun je kanker krijgen door Uv-straling?

Ja, dit is zeker het geval. Het risico op huidkanker is namelijk een stuk groter bij langdurige blootstelling aan Uv-straling. Desondanks spenderen veel Nederlanders tijdens hun vakantie urenlang in de zon. Niet verstandig, zeker niet wanneer jij je niet insmeert. Ook is het verstandig om op de heetste uren van de dag regelmatig de schaduw op te zoeken. Met name voor kinderen is het van belang ze goed te beschermen. Kinderen hebben een verhoogd risico op huidkanker door Uv-straling.

Wat is de beste voeding voor kankerpatiënten?

Kankerpatiënten gaan vaak een zwaar proces in wanneer zij aan de chemo gaan. Dit heeft namelijk nogal zijn weerslag op het lichaam. Vaak wordt een lichaam namelijk zwak. Je wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Hierdoor heb je namelijk meer kracht om de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte aan te gaan. Het is in dat geval van belang op je voeding te letten. Laat niet alleen de sigaretten liggen en de alcohol staan, maar let ook op je voeding. Eet bijvoorbeeld veel vers groente en fruit. Daarnaast is het beter rood vlees te laten staan en te kiezen voor vette vis. Met behulp van de juiste voeding herstelt je lichaam sneller.

Hoe verberg je kaalheid door chemokuur?

Kanker wordt doorgaans behandeld met chemotherapie. Dit is echter een heftige behandelmethode. Er zitten dan ook wat nadelen aan. Een van deze nadelen is haaruitval. Wanneer je altijd een flinke bos haar hebt gehad, is het geen pretje om ineens kaal door het leven te gaan. Voor mannen is dit vaak een minder groot probleem dan voor vrouwen. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om kaalheid te verbergen. Zo kun je bijvoorbeeld een haarprothese of pruik dragen. Is dit je wat te duur? Kies dan gewoon voor een hoed of een pet.

Waarom is een goede zorgverzekering belangrijk?

Een goede zorgverzekering is belangrijk voor kankerpatiënten omdat er dan vaak meer vergoed wordt. Zo verzekeren sommige verzekeraars bijvoorbeeld een haarprothese of pruik. Indien je niet goed verzekerd bent, wordt dit een dure aangelegenheid. Let hier dan ook goed op bij het afsluiten van een zorgverzekering. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar let vooral ook op de inhoud. Gebruik bijvoorbeeld een vergelijker om een goede verzekering te vinden voor jouw situatie.

Wat zijn de voordelen van een steungroep?

Kankerpatiënten kunnen vaak terecht bij een steungroep. Dit heeft de nodige voordelen. Doordat een steungroep enkel bestaat uit lotgenoten, kun je een stuk makkelijker over je ziekte praten. Dit zorgt ervoor dat je beter in staat bent het een plekje te geven. Daarnaast kun je natuurlijk handige informatie uitwisselen. Lotgenoten delen hier bijvoorbeeld problemen of dingen die zij ervaren met bepaalde voeding. Ook is een steungroep natuurlijk een handige manier om lotgenoten te vragen hoe zij verzekerd zijn.