Steungroepen belangrijk voor kankerpatiënten

 

Wanneer er kanker bij je wordt geconstateerd, krijg je een dreun te verwerken. Altijd lijkt het zo ver weg te zijn geweest, maar ineens is het zo dichtbij. Veel mensen waarbij kanker geconstateerd is, zijn dan ook bang. Bang dat ze binnenkort overlijden en hun dierbaren achterlaten. Leven met kanker is dan ook bijzonder zwaar. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Kankerpatiënten praten vaak maar weinig over hun ziekte. En dat terwijl het juist goed is om erover te praten. Gelukkig zijn er steeds meer steungroepen waarin lotgenoten het er met elkaar over kunnen hebben.

Praten over de ziekte

In steungroepen krijgen kankerpatiënten de mogelijkheid om over hun ziekte te praten. Dit is vaak geen pretje, maar wel goed voor het verwerken van deze verschrikkelijke ziekte. Juist door erover te praten met andere kankerpatiënten, leer je het een plekje te geven. Mensen in steungroepen weten namelijk wat het inhoudt. Het thuisfront weet dit vaak niet, wat het praten lastiger maakt. Voor veel kankerpatiënten is een steungroep dan ook een aanrader.

Steungroepen hebben een positief effect

Een steungroep is niet alleen bedoeld om je ei kwijt te kunnen over de ziekte kanker. Het heeft nog een aantal andere voordelen. Zo kan een steungroep bijvoorbeeld bijdragen aan een betere kwaliteit van leven onder kankerpatiënten. Het grootste voordeel is echter dat een steungroep de levensduur van een kankerpatiënt kan verdubbelen. Het klinkt misschien raar dat je door praten je levensduur verlengt, maar probeer het eens uit. Je zult zien dat je je een stuk aangenamer voelt. En iemand die zich prettig voelt, heeft vaak meer kracht om te vechten tegen deze verschrikkelijke ziekte.

Welke verzekeringen zijn belangrijk

Naast een positief effect kan een steungroep ook nuttig zijn. Zo komen er vaak verschillende onderwerpen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan zorgverzekeringen. Veel verzekeraars hebben namelijk verschillende voorwaarden voor kankerpatiënten. Zo vergoed de een bijvoorbeeld een stuk meer dan de ander. Dit kun je onderzoeken via vergelijkingswebsites, maar het is natuurlijk altijd beter wanneer je ervaringen van andere kankerpatiënten hoort. Geld besparen met vergelijkers is vaak aantrekkelijk, maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van jouw zorg en gezondheid. Kies dus eieren voor je geld. Een wat duurdere zorgverzekering is in dit geval vaak de betere keuze.